چندین نوع کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال و فضای بلاکچین وجود دارد. برخی از رایج ترین موارد شامل باج خواهی، تبادلات جعلی،هدایای جعلی، فیشینگ در شبکه های اجتماعی ، انواع بد افزارها، ایمیل های فیشینگ، طرح های پانزیو هرم باج افزار است.
بیایید بطور خلاصه درمورد هریک از این موارد بحث کنیم تا یادبگیرید چگونه از رایجترین کلاهبرداری های این حوزه جلوگیری کرده و دارایی های خود را محفوظ بدارید.
مقدمه :
هنگامی که یک فناوری جدید به بازار می آید ، کلاهبرداران شروع به بررسی آن و روشهای سرقت از طریق این فناوری می کنند. متاسفانه بیت کوین به کلاهبرداران این حوزه فرصت های جالبی داده است زیرا یک رمزارز بدون مرز است.
ماهیت غیرمتمرکز بیت کوین به شما این امکان را می دهد برروی سرمایه ی خود کنترل کامل داشته باشید. با این حال ، ترسیم یک چارچوب نظارتی و اجرای قانون مناسب را نیز دشوارتر می کند. اگر کلاهبرداران موفق شوند شما را در حین استفاده از بیت کوین فریب دهند ،ممکن است در نهایت بیت کوین شما را بدزدند و شما برای بازگرداندن آن بیت کوین کاری از دستتان بر نمی آید.
با این وجود درک نحوه کار کلاهبرداران و یادگیری روشهای فریب آنها بسیار مهم است. کلاهبرداری های بسیاری در این حوزه وجود دارد که باید مراقبشان باشید ،اما برخی از آنها بیشتر از سایرین شایع هستند. به همین علت ما می خواهیم ، هشت کلاهبرداری رایج در بیت کوین و چگونگی جلوگیری از آنها را بررسی کنیم.
کلاهبرداری های رایج در بیت کوین و روشهای جلوگیری از آنها :
باج خواهی :
سیاه نمایی روشی شناخته شده است که کلاهبرداران برای تهدید دیگران به انتشار اطلاعات حساس و خصوصی مورد استفاده قرار می دهند مگر اینکه باج بگیرند. این باج گیری معمولا بصورت رمزارز و بخصوص بیت کوین صورت می گیرد.
باج خواهی توسط کلاهبرداران انجام می شود که اطلاعات حساس شما را پیدا و یا جعل می کنند و از این اطلاعات استفاده میکنند تا شما را مجبور به ارسال بیت کوین یا سایر رمزارزها نمایند.
بهترین راه برای جلوگیری از باج خواهی این است که در انتخاب اطلاعات و پسوردهایتان دقت نمایید ، حواستان به وبسایتهایی که بازدید می کنید باشد و اطلاعات سری خود را در فضای آنلاین به کسی ندهید. همچنین استفاده از احراز هویت دو عاملی در صورت امکان عاقلانه است. اگر اطلاعاتی که با استفاده از آنها می خواهند از شما باج خواهی نمایند ، نادرست است و شما این را می دانید پس نگران نباشید.
صرافی های جعلی :
همانطور که از نامش پیداست ، صرافی های جعلی یک کپی از صرافی های قانونی حوزه رمزارزهاست. به طور معمول،این کلاهبرداری ها بعنوان برنامه های تلفن همراه ارائه می شوند،اما ممکن است آنها را بعنوان برنامه های دسکتاپ و یا وبسایت های جعلی نیز پیدا کنید. شما باید حواستان باشد زیرا برخی از این صرافی ها بسیار شبیه به صرافی های اصلی هستند. ممکن است در نگاه اول قانونی بنظر برسند،اما هدف آنها سرقت سرمایه ی شماست.
به طور معمول این صرافی ها با ارائه رمزارزهای رایگان ، قیمت های رقابتی،هزینه های معامله کم و حتی هدیه ، معامله گران و سرمایه گذاران را به سوی خود جذب می نمایند.
برای جلوگیری از کلاهبرداری درصرافی های جعلی ، باید url واقعی را ذخیره نمایید و همیشه قبل از ورود به سیستم آنرا دوباره بررسی نمایید. همچنین می توانید به پرس و جو در گروههای تلگرامی و توییتر بپردازید.
زمانی که صحبت از نرم افزار موبایلی ست، مطمئن شوید که اطلاعات برنامه نویس، تعداد دانلود را بررسی نمایید.
هدایای جعلی :
هدایای جعلی برای کلاهبرداری از ارزهای دیجیتال شما با ارائه چیزی رایگان در ازای سپرده ای اندک ، مورد استفاده قرار می گیرند. به طور معمول ، کلاهبرداران از شما می خواهند ابتدا وجهی را به آدرس بیت کوین آنها ارسال کنید تا در قبال آن بیت کوین بیشتری به شما بپردازند. (بعنوان مثال ارسال ۰.۱ بیت کوین در ازای دریافت ۰.۵ بیت کوین) . اما اگر این معامله را انجام دهید چیزی دریافت نخواهید کرد و مقدار ارسالی را هم از دست خواهید داد.
انواع مختلفی از این کلاهبرداری ها وجود دارد . بجای بیت کوین برخی از کلاهبرداران رمزارزهای دیگری مانند ریپل، اتریوم و … درخواست می کنند. دربرخی موارد ممکن است آنها کلید خصوصی یا سایر اطلاعات حساس شما را بخواهند.
هدایای جعلی معمولا در توییتر و دیگر شبکه های اجتماعی یافت می شوند ، جایی که کلاهبرداران به توییت های معروف و اخبار دسترسی دارند.
بهترین راه برای جلوگیری از این کلاهبرداری ها این است که هرگز به چنین پیام هایی پاسخ ندهید. هدایای قانونی هیچگاه از شما وجهی درخواست نخواهند کرد.
فیشینگ در شبکه های اجتماعی :
فیشینگ در شبکه های اجتماعی یک کلاهبرداری رایج این حوزه است. به احتمال زیاد چنین روشی را در شبکه های اجتماعی خواهید یافت. کلاهبرداران حسابی در یک شبکه ی اجتماعی ایجاد می کنند طوریکه بنظر می رسد شخص با نفوذ و پرقدرتی در این حوزه آنرا اداره می کند(به عنوان جعل هویت نیز شناخته می شود) . در مرحله ی بعدی آنها هدایای جعلی را از طریق توییت یا پیام های مستقیم به شما ارائه می دهند.
بهترین راه حل برای جلوگیری از این روش کلاهبرداری این است که حساب آن شخص را به دقت بررسی کنید معمولا حساب افراد معروف در شبکه های اجتماعی با تیک آبی مشخص می شود.
بدافزار کپی پیست :
کپی پیست کردن یک بدافزار راهی بسیار ناجور برای کلاهبرداران جهت سرقت دارایی های شماست. این نوع بدافزار اطلاعات کلیپ بورد شما را ربوده و در صورت عدم احتیاط مستقیما پول را برای کلاهبرداران ارسال خواهید کرد.
فرض کنید شما می خواهید برای دوستتان مقداری بیت کوین ارسال کنید، طبق معمول رو ادرس بیت کوین خود را به شما ارسال می کند تا به آن ادرس ارسال نمایید حال اگر گوشی شما به آن بدافزار الوده باشد آدرس بیت کوین کلاهبردار بجای آدرس دوستتان در کیف پول شما جایگذاری می شود و شما بیت کوین را به کیف پول کلاهبردار انتقال می دهید و هیچ مقداری به دست دوستتان نمی رسد.
برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری ، باید بسیار مراقب امنیت گوشی و رایانه تان باشید. مراقب پیام ها یا ایمیل های مشکوکی که ممکن است حاوی پیوست ها و پیوندهای مشکوک هستند باشید. همچنین مهم است که سیستم عامل خود را همواره بروز نگه دارید.
ایمیل های فیشینگ :
فیشینگ انواع مختلفی دارد. یکی از رایجترین موارد استفاده از ایمیل های فیشینگ است که سعی دارند شما را فریب دهند تا یک فایل آلوده را دانلود نمایید یا با استفاده از یک ادرس شما را به یک وبسایت جعلی سوق دهند. این ایمیل ها هنگامی خطرناک هستند که از محصول یا خدمتی که شما مرتبا استفاده می کنید تقلید نمایند.
معمولا کلاهبرداران پیام هایی را ارسال می کنند که از شما می خواهد برای تامین امنیت حساب یا وجوه خود سریعا اقدام نمایید. آنها ممکن است از شما بخواهند تا اطلاعات حساب خود را بروز رسانی کنید یا گذرواژه خود را تغییر دهید. در بیشتر موارد ، هدف آنها جمع آوری اطلاعات ورود به حساب کاربری شما و هک آن است.
اولین قدم برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری این است که بررسی کنید آیا ایمیل از وبسایت اصلی ارسال شده است، حتی می توانید با پشتیبانی وبسایت تماس بگیرید. دوم، می توانید از طریق آدرس های موجود در ایمیل (بدون کلیک) حرکت کرده و بررسی کنید آیا URL ها غلط املایی دارند یا خیر.
حتی اگر موارد مشکوکی در پیوند ها پیدا نکردید باز نباید روی آنها کلیک نمایید. اگر نیاز به دسترسی به حساب خود دارید ، باید این کار را با تایپ کردن دستی آدرس انجام دهید.
طرح های پانزی و هرمی :
طرح های پانزی و هرمی دو مورد از قدیمی ترین کلاهبرداری های حوزه مالی در طول تاریخ هستند. طرح پانزی یک استراتژی سرمایه گذاری ست که سرمایه گذاران برای کسب سود باید نفراتی را زیر مجموعه خودشان نمایند. Onecoin نمونه ای از یک طرح پانزی بود.
بهترین راه برای جلوگیری از هریک از این طرح ها این است که تحقیقات خود را درمورد چنین رمزارزهایی ادامه دهید و بدون مشورت با آگاهان این حوزه شروع به سرمایه گذاری در این موارد نکنید.
باج افزار :
باج افزار نوعی بدافزار است که یا دستگاههای قربانیان را قفل می کند و یا از دسترسی آنها به داده های ارزشمندشان جلوگیری می کند. مگر اینکه باج به آنها پرداخت شود که قطعا از طریق بیت کوین خواهد بود. این حملات هنگامی که متوجه بیمارستان ها ، فرودگاهها و سازمان های دولتی باشد می توانند مخرب باشند.
بطور معمول ، باج افزار در صورت عدم دریافت وجه مورد نظر خود قبل از مهلت مقرر ، دسترسی به پرونده های مهم یا پایگاه داده را مسدود کرده و تهدید به حذف آنها می کند. اما متاسفانه هیچ تضمینی وجود ندارد که مهاجمان به قول خود عمل کنند.
برخی موارد وجود دارد که می توانید برای محافظت از خود در برابر حملات باج افزار انجام دهید :
- یک آنتی ویروس نصب نمایید و سیستم عامل و برنامه های خود را به روز نگه دارید.
- از کلیک کردن برروی تبلیغات و لینک های مشکوک خودداری نمایید.
- مراقب پیوستهای ایمیل باشید. باید در مورد ایمیل هایی که حاوی فرمت های .exe و .scr هستند احتیاط کنید.
- بطور منظم از پرونده های خود پشتیبان تهیه کنید تا در صورت آلوده شدن بتوانید آنها را بازیابی کنید.
سخن پایانی :
کلاهبرداری های بسیاری در این حوزه وجود دارند که باید مراقب آنها باشید. با این حال دانستن اینکه این کلاهبرداری ها چگونه کار میکنند اولین قدم مهم جهت جلوگیری کامل از آنهاست. اگر بتوانید از رایج ترین کلاهبرداری های رایج این حوزه جلوگیری کنید می توانید سرمایه خود را محفوظ نگه دارید.